Iværksætteri spiller en afgørende rolle i styrkelsen af vores lokalsamfund, og det er glædeligt at se, hvordan denne del af det randrusianske erhvervsliv har det godt.
Vi havde fx 770 virksomhedsopstarter i 2023 i Randers Kommune, hvilket er over landsgennemsnittet, og vi har samtidig en overlevelsesrate efter fem år, der ligeledes ligger over landsgennemsnittet.
Det kan vi godt være stolte af.
Ny iværksætterpolitik
Regeringen er i øjeblikket i gang med at udforme en iværksætterpolitik, som skal gøre det endnu nemmere at være iværksætter – eller det vil sige vækstiværksætter, du ved, dem der bliver til enhjørninger, eller ”Unicorns” (en virksomhed, der har en værdi på over en mia. dollars). Det ville da være megafedt med flere af dem og gerne her i Randers, men vi skal samtidig huske på, at langt de fleste iværksættere aldrig bliver til vækstvirksomheder, og heller ingen ambition har om det. De fleste starter nemlig deres virksomhed på baggrund af en passion for noget, eller fordi de ønsker sig et liv i bedre balance, hvor man ikke skal arbejde de klassiske 80 Jesper Buch-timer om ugen.
Hvis man ser lidt på statistikken, så er det faktisk sådan, at hvis man tager alle de Unicorn-virksomheder, der er skabt i Danmark siden 2017, så har de skabt færre arbejdspladser end det antal soloselvstændige virksomheder, der er skabt i samme periode – og det er med en indregnet 5-årig overlevelsesperiode. Det vil sige, at set ud fra et arbejdspladsskabende perspektiv, er det faktisk vigtigere at hjælpe de små soloselvstændige end de store, selvom det oftest er dem, vi hører og snakker om. Dette skriv handler dog ikke om at slå på de store eller dem med vækstambitioner, det er mere en bøn til, at der bliver plads til at tilgodese begge typer af virksomheder i den nye iværksætterpolitik.
Kapital
For vækstvirksomhederne er det ofte kapitalanskaffelse, man ser som den største udfordring, og her skal vi selvfølgelig se på nogle løsningsmuligheder. For de soloselvstændige og de mindre virksomheder derimod er det ikke altid kapital, der er i fokus eller behov for. Hvis man dog skulle gøre noget lettere for de små selvstændige ift. kapital, så kunne man gøre det nemmere at få adgang til mikrolån eller speciellån med ekstra lav eller fleksibel rente. Man kunne ligeledes indføre skattefordele eller -lettelser, der kunne hjælpe med at udligne de finansielle udfordringer og evt. risici i en opstartsperiode.
Gør bureaukratiet nemmere
Størstedelen af den hjælp som soloselvstændige gerne skulle have adgang til burde bestå af enkle støtteordninger, der er lette at navigere i, og som kan hjælpe de små virksomheder af med nogle af deres administrative byrder så som regnskab, registreringer og andre lovpligtige opgaver. Det er nemlig her de oftest har brug for hjælp eller kan blive forvirrede. Der bliver allerede arbejdet på nogle tiltag inden for dette område, så lad os håbe, det kommer såvel de små som de store til gode.
Uddannelse
Derudover burde der også være fokus på videreuddannelse, som kan give både soloselvstændige og vækstiværksættere de nødvendige færdigheder og viden til at tackle kommende udfordringer. Her findes der allerede flere muligheder i det, der hedder Iværksætterdanmark – en ordning direkte under Erhvervsstyrelsen, som har midler til efteruddannelse og en række gratis kurser, der kan hjælpe iværksætterne på vej i deres rejse mod at blive økonomisk bæredygtige virksomheder. Der er dog skåret betydeligt i de midler, der er afsat i 2024, og derfor håber jeg, at der bliver tilført ny og øget kapital til dette område de næste år.
Livet som iværksætter kan være hårdt både med og uden hjælp, om du er vækstiværksætter eller soloselvstændig, så hvis du møder en iværksætter på din vej, burde du give ham/hende en high five for at være med til at skabe fremtidens Danmark og Randers og tage den risiko det er at starte egen virksomhed – for der er altid en risiko. Der er i hvert fald en kæmpe high five fra mig til alle jer, der hver dag kæmper for at skabe nye virksomheder derude – store som små.