Efter en kort velkomst af borgmester Torben Hansen, startede dagen med en kort indledende præsentation af dagens program, som Mette Neville stod for. Hun er leder af Center for SMV, Aarhus Universitet.
Overordnet kan flere video’er (med flere af oplægsholderne) ses på digitalkatalysator.dk med diverse slides og info om relevante kurser.
Derfra startede dagens program med at Mette Neville og Jeanette Brogaard, Business Finans/projektleder på SMV-projektet ’Vækstledelse i Randers’. De fortalte om resultaterne fra programmet, som udvalgte virksomheder havde deltaget i. Dette skete ved at få styr på basisforretningen og med de rette styringsredskaber: Ledelse & organisation, Strategi for udvikling og strategi for værdistrømmene.
Jeanette Brogaard fortalte videre om vækstforløbet, hvor man var startet med at screene og lave interne profiler på ejer/lederne.
Og blev startet med at skabe overblik ved hjælp af en Business Model Canvas – ala denne:
Fordi de fleste ejer/lederne har al viden i hovedet, og det var vigtigt at få det sat på et papir.
Hvorefter Jeanette Brogaard afsluttede med at sendte en stor tak til de deltagende virksomheder, Randers Kommune og Business Randers.
Mette Neville fortsatte med at fortælle om bestyrelsen som katalysator, da analyser viser at små virksomheder er udfordrede – ifht. basale teknologier, hvor små og store virksomheder udvikler sig i samme tempo som de større virksomheder, men i samme periode hvad angår avancerede teknologier (bl.a. AI/Kunstig intelligens, VR og 3D) taber de mindre terræn.
SMV’er er som speedbåde og hurtigere til at omstille sig – og dette er vigtigt at holde fokus på og udnytte det som en konkurrencefordel. Det er vigtigt at få/holde styr på basisforretningen. Efter Covid havde mange lært at sørge for en økonomisk buffer.
Et stort analysearbejde viste at de virksomheder, som havde styr på basisforretningen, blev kriseudnyttere – på trods af Covid. Analysen understregede, hvor vigtigt det er efter Covid at komme ”op i helikopteren” for ikke at miste terræn.
Et muligt værktøj til næste step vil være at lave en form for strategisk spiderweb som benchmark.
ESG – det er ikke udelukkende en ny registreringsøvelse – men god business. Muligvis er der en mindre ambitiøs mulighed for helt små virksomheder på vej i en form for startpakke. Ved de fleste SMV virksomheder sidder ejer/lederen oftest med tanken om, at det bliver mig som tager den. Og der findes mange støttemuligheder i forhold til processen. Tag kontakt til Erhvervshus Midtjylland, spørg os i Business Randers eller tag nogle kurser. Derefter blev der lavet en lille øvelse og med gode eksempler fra salen.
Yderligere inspiration: En radar eller Væksthjulet (fx dette fra Business Randers)
Denne strategiske øvelse danner basis for din virksomhed og kan bruges til afprøvning af ideer til nye forretningsområder. Skab overblik og involver organisationen/største kunder og derefter er du klar til at eksekvere.
Forsvarlig bæredygtig organisation kræver et team + især en tovholder + kompetencer + struktur + viden/støtte fra bestyrelsen/ledelsen. Få organisationen med/medarbejderne til at se lyset.
Professor Annabeth Aagaard, Center for SMV, Aarhus Universitet fulgte herefter med mere viden om ESG-området. Hun fortalte om rejsen fra bæredygtighed i 1987 (FN’s Brundtland rapport), som var frivillig – til EU-taksonomi i 2020 til CSRD og ESG rapportering i 2024. I dag tales meget om megatrends og subtrends, fordi forandringerne går så hurtigt. Annabeth Aagaard rådede til at komme i gang ”NU”.
Selvom alle ikke på den korte bane er underlagt reglerne, vil der være et stort udviklingspotentiale og en konkurrencefordel ved at komme i gang. Dette er der mange eksempler på. Start fx med klimakompasset. Selvom resultatet ikke er perfekt første gang, kan virksomheden udvikle noget erfaring derfra. Der er også mulighed for at indhente branchetal.
Annabeth Aagaard nævnte værktøjet dialogtrekanten. Et redskab, som kan indgå i opstarten af den strategiske proces.
Hold fokus på kerneforretningen: Hvor har vi mindre positiv effekt på miljøet og socialt – hvor kan vi gøre en forskel ifht. disse områder – hvad gør vi allerede af bæredygtige tiltag & reelle aftryk – hvor skaber vi mere værdi ifht. forretningen, kunder og miljø/samfundet – hvordan understøtter vi vores vision og (ESG) strategi reelt den bæredygtige forretningsudvikling.
Herunder kigges også på strategi-huset. Husk transparens og ikke mindst data til at understøtte ens code of conduct. Flere gode cases fra salen.
Yderligere information: Global Compact, klimakompasset.dk og på Dansk Industri’s website ”klimaklar” for produktionsrelaterede virksomheder. (digital læringsplatform) og lidt informationsmateriale for servicevirksomheder.
Jesper Broberg Bang, Gejst Studio, indledte herefter med nogle vigtige punkter indenfor AI og kunstig intelligens: Det går megastærkt – og der er et kæmpestort potentiale for SMV – det er effektivt. Det vigtigt at kombinere AI og menneskelig ekspertise. Her opstår behovet for nogle guidelines vedr. jura og etik i virksomheden.
Jesper Broberg Bang fortsatte med flere input til brugen af AI og ChatGBT – hvor det er vigtigt at ’stille de rette spørgsmål’ som input:
- HVAD er opgaven ?
- HVILKEN rolle har du ?
- HVAD skal du bruge det til ?
- HAR du nogle eksempler ?
- HVILKET form skal det have ?
- I HVIKEN tone skal det formuleres ?
Det gælder om at øve/træne og bliv bedre. Vær kritisk og bliv bedre til at prompte. Over tid kan man opbygge sit eget ’prompt bibliotek’ – øvelse og nysgerrighed samt træning giver mere udvikling. Arbejd ansvarligt og hold styr på data. AI er en ven og kan hjælpe dig med at blive mere effektiv.
Yderligere inspiration: ’Prompt’ i DR LYD serien
———————
Tina Fugl, SMV Aarhus Universitet afsluttede med en afrunding vedrørende fra ide til eksekvering, hvor hun gennemgik nogle hovedpunkter ifht. ’Gentænk nu’ projektet – som er et forløb for SMV’er ved Aarhus Universitet. Diverse modeller og skema’er samt baggrund er beskrevet i den bog ’Gentænk nu-metoden’, som blev udleveret til arrangementet. Mange skemaer, modeller og interessant viden.
Yderligere inspiration: https://industriensfond.dk/projekt/gentaenk-nu/
https://mgmt.au.dk/smv/gentaenk-nu
Ræk ud og flg. os på websites og LinkedIn:
https://mgmt.au.dk/smv – Center for SMV, Aarhus Universitet