Randers

Rigets tilstand 2024

Hvordan står det til med det randrusianske erhvervsliv?

Ikke så dårligt faktisk!

En gang årligt udgiver Erhvervshus Midtjylland kommunale tilstandsrapporter for de 19 kommuner, der findes i Region Midtjylland. Rapporterne for 2024 er netop udkommet – så det er derfor passende at se på udviklingen i de lokale erhvervspræstationer.

Rapporterne giver et billede af udviklingen i erhvervslivet vurderet på en lang række parametre – fx udviklingen i beskæftigelsen i den private sektor, andelen af iværksættervirksomheder og deres overlevelsesrate, andelen af vækstvirksomheder og andelen af virksomheder, der eksporterer.

I det følgende er hovedtendenserne for Randers gengivet.

Vil man mere i dybden kan rapporterne for de enkelte kommuner læses her:

Sammenfatning af præstationer

Erhvervspræstationerne er summeret op i nedenstående “Trafiklys-model”

Ikon for Jobvækst i Randers
Kilde: Illustrationen er udarbejdet af Erhvervhus Midtjylland og IRIS Group.

Som det fremgår af figuren, er alle trafiklysene til den positive side – dvs gul eller grøn.

Den grønne farve angiver at man ligger i den bedste tredjedel blandt provinsbykommunerne i Danmark, den gule farve angiver en placering i den midterste tredjedel, mens en rød farve angiver en placering i den dårligste tredjedel blandt provinskommunerne.

Så overordnet set har erhvervspræstationerne været særdeles fine og vigtige at holde sig for øje i en tid hvor placeringen i DI´s årlige erhvervsklimaundersøgelse ikke er alt for prangende set med randrusianske briller.

Bemærkelsesværdigt er det bl.a. at jobvæksten i den private sektor har været ganske god – og har været drevet af de store virksomheder, hvilket i denne sammenhæng er virksomheder med mere end 50 ansatte.

Andelen af vækstvirksomheder ud af den samlede virksomhedsbestand er også god, hvilket er centralt idet vækstvirksomheder er med til at drive udviklingen fremad i kommunen, og ofte trækker andre med.

Antallet af iværksættere og deres evne til at overleve har traditionelt været over gennemsnittet i Randers og har også været bidragende til den lokale jobvækst. Især i perioden 2017-21 har dette gjort sig gældende.  

Et opmærksomhedspunkt er andelen af virksomheder der eksporterer. Umiddelbart ser tallene tilfredsstillende ud, men graver man dybere i tallene viser det sig at eksporten i høj grad er drevet af de store virksomheder. Ofte er det sværere for de mindre virksomheder at slå igennem på eksportmarkederne (grundet fx mangel på interne ressourcer) – så gode initiativer på dette område er værd at overveje.

I sagens natur er svagheden ved tallene i rapporter som ovennævnte, at de er historiske – dvs. de giver ikke et øjebliksbillede af situationen, men de ridser en nær fortid op. Det kan imidlertid være et godt grundlag at vide hvor man står – inden der træffes beslutninger om fremtiden.

Men alt i alt – erhvervspræstationerne på de udvalgte områder har været glimrende i perioden 2017-2022.

Business Randers logo

Fik du tilmeldt dig vores nyhedsbrev?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og bliv løbende opdateret på vores arrangementer og tilbud samt hvad der sker hos os i Business Randers.

Business Randers logo

Nyhedsbrevs tilmelding

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og bliv løbende opdateret på vores arrangementer og tilbud samt hvad der sker hos os i Business Randers.

Skip to content